Lixenberg in Perspectief

Zien & doen

Zien & doen

Meer dan zestig kilometer kuststroken. Waai lekker uit. Uitgestrekte polderlandschappen.

Zien & doen

Uit agenda

Uit agenda

Bekijk hier een volledige agenda met activiteiten in Dronten.

Uit agenda

Plan je bezoek

Plan je bezoek

Midden in Nederland, vlak bij de Randstand, schakel tussen alle windstreken.

Plan je bezoek

Verblijven

Verblijven

Overnachten in Dronten. Dat is lekker wakker worden!

Verblijven

Tentoonstelling Lixenberg

In de opslag in de Staalwijk staat nog een groot gedeelte van nagelaten werk van Lixenberg, dat nu in eigendom is van zijn erven. Het gaat om schilderijen, maquettes, grafiek en modellen.

In 2022 bestond Dronten 50 jaar. Om dit te vieren werd er op initiatief van de gemeente een bijzonder tentoonstellingsproject georganiseerd met dit voor vele onbekende werk. Marjolein Westendorp, Stadsdichter van de gemeente Dronten, presenteerde haar een gedicht, speciaal voor de opening van de tentoonstelling.
 

Lees het gedicht 'Geometrie'

Zelden heeft een kunstenaar het aanzien van een gemeente zo sterk mede bepaald als de beeldhouwer en graficus Cyril Lixenberg in Dronten. De kunstenaar had hier zijn opslagplaats, die nu nog steeds zijn nalatenschap herbergt. Toen hij zich hier vestigde, was Dronten nog volop in ontwikkeling. Het gegeven van de onmetelijke ruimte, groei en potentie is een grote inspiratie geweest voor zijn werk mede omdat dit uitnodigde om groot te denken. Als meest zichtbare manifestatie daarvan geldt de beeldenroute “25 + 1”, bestaande uit 26 sculpturen in de publieke ruimte die werden gerealiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Dronten in 1997.

De band tussen Dronten en Lixenberg kent een lange staat van dienst. Ze delen een lange geschiedenis die niet alleen voor deze gemeente ongebruikelijk en uniek genoemd kan worden. Deze geschiedenis begon in 1987 en ‘is nog niet ten einde,’ volgens de gemeente. In dat jaar werden de eerste drie beelden van de kunstenaar, op verzoek van de familie Salomons, geplaatst op de Ketelmeerdijk bij Ketelhaven. ‘De beelden op de dijk’ werden eerst door de kunstenaar in bruikleen gegeven aan de gemeente, maar in 1989 uiteindelijk gekocht.

Cyril Lixenberg’s werk is gezichtsbepalend voor de provincie Flevoland en met name Dronten, waar het bij uitstek past. Zoals Lixenberg’s sculpturen zich oprichten uit het platte vlak zo verrijzen zijn sculpturen ook op uit dit vlakke landschap. In ruil voor een aantal monumentale kunstwerken verwierf Luxenberg in de gemeente Dronten een stuk bouwgrond waarop hij zijn atelier en opslag vestigde. Het leidde tot een uitzonderlijke, jarenlange samenwerking tussen de kunstenaar en de stad in wording. Terwijl Dronten groeide, verrezen er talloze sculpturen van Lixenberg langs belangrijke invals- en doorgangswegen. Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de gemeente in 1997 kwam zo de beeldenroute ‘25+1’ tot stand.

Ook bewoners praten mee over de buitenbeelden van Lixenberg. Met persoonlijke verhalen en ervaringen over Lixenberg, brengen zij de buitenbeelden weer tot leven. Lees hier het varhaal van de familie Salomons, zij vertellen over hun ervaring met de buitenbeelden Driehoek, Circel, Vierkant op de Ketelmeerdijk.

Lees het verhaal