De Polder Pink

Dronten heeft zijn eigen tulp. De Polder Pink.

In 2021 schreef Dronten Geeft Je De Ruimte in samenwerking met tulpenteler Triflor en Tulpenroute Flevoland de wedstrijd ‘Dronten, geef onze tulp een naam’ uit. Daaruit kwam de naam Polder Pink. Bedacht en gekozen door Drontenaren. Met het ontwikkelen van de Polder Pink willen we iedereen nog bewuster maken van de lokale schoonheid die Dronten te bieden heeft. En daarmee ook de bekendheid en het imago van de gemeente versterken.

 

Van bol tot tulp

De Polder Pink zit nog in de vermeerderingsfase. Om snel een groot aantal bollen te krijgen gaat tot nu toe en gaan ook de komende twee seizoenen alle bollen weer de grond in. Ook de ‘leverbare’ bollen. Dit zijn de bollen die in de toekomst gebruikt worden om bloemen te produceren of voor de tuinbeplanting.

Lees meer over het proces van een nieuwe tulp

Dronten, geef onze tulp een naam

In april 2021 schreef Dronten Geeft Je De Ruimte in samenwerking met tulpenteler Triflor en Tulpenroute Flevoland de wedstrijd ‘Dronten, geef onze tulp een naam’ uit. Inwoners van Dronten kregen de mogelijkheid om te stemmen op de genomineerde namen, welke zijn ingezonden door Drontenaren én beoordeeld door een vakjury op originaliteit, nationaliteit en daadkracht.

Polder Pink!

Uit alle stemmingen bleek de naam ‘Polder Pink’ van Judith Versluis de winnaar! Met het officiële doopmoment, in het centrum van Dronten op 23 april 2022 werd de naam van de Dronter tulp officieel.

Doopmoment

In bijzijn van locoburgemeester Ton van Amerongen en initiatiefnemers Dronten Geeft Je De Ruimte, Tulpenroute Flevoland en teler Triflor mocht winnares Judith Versluis de tulp Polder Pink dopen.

Locoburgemeester Van Amerongen vertelde tijdens het doopmoment over het belang van de tulpen voor de gemeente. “De productie van tulpen is een groeiende sector in Dronten. De teelt maakt het buitengebied nog aantrekkelijker voor toeristen en recreanten. Je ziet in deze sector dat innovatie en duurzaamheid een steeds grotere rol spelen. Door innovatie kan er steeds meer geproduceerd worden met minder water en grondstoffen”.

Lees meer over de doop

Polder Pink in de etalage

Dit jaar staat de Polder Pink voor het eerst, in kleine aantallen, in bloei. De ontwikkeling van de Polder Pink delen we graag met jou. Daarom stond de Polder Pink tussen 13 maart en 24 maart in de etalage op een zestal locaties in de gemeente Dronten. De Polder Pink was 2 weken in verschillende etalages te zien.

Over de naam

Polder Pink is een prachtige dubbel roze gefranjerde tulp. “Roze is een vrolijke, heldere en opvallende kleur, daar hoort een krachtige naam bij. Pink is ook een meisjesnaam en betekent ‘gezond’. Krachtig, helder, vrolijk, gezond: Polder Pink vat het allemaal samen,” vertelt Judith Versluis over de door haar bedachte naam ‘Polder Pink’. 

Kun je geen genoeg krijgen van tulpen?

Ieder jaar kun je vanaf midden april in Flevoland genieten van de meest prachtige tulpenvelden: ook dit jaar! De Tulpenroute heeft verschillende routes: zowel wandel-, fiets- als auto routes zijn beschikbaar om de uitbundige tulpenvelden te bekijken.

Meer informatie over de tulpenroute

Het proces van een nieuwe tulp

Hoe ontstaat een nieuwe tulp?

De veredeling en vermeerdering van een tulp is een lang proces. Het duurt wel jaren voordat een nieuw gekruiste bol in bloei staat. Het proces van het doorkruisen en veredelen van een nieuwe tulpsoort duurt minstens tien jaar, maar voordat de tulp daadwerkelijk marktklaar is kan er wel 20 tot 25 jaar voorbij gaan. Dan pas zijn er genoeg bollen geproduceerd om de tulp daadwerkelijk in de handel te brengen. Elk jaar dat de tulp wordt geteeld wordt één bol vermeerderd met twee of drie bollen.

Wanneer is de naam voor een tulp goedgekeurd?

Op het moment dat er een nieuwe tulp is gevonden dient deze een eigen naam te krijgen. Welke naam de tulp krijgt is van groot belang. Ook het toekennen van deze naam kost veel tijd. De naam speelt mee in de bekendheid van de tulp en daarmee dus ook in het succes van de tulp. Daarom kijkt de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), voordat een tulp een naam krijgt, of deze naam nog vrij is. Dit is dus ook gebeurd met de naam van Judith Versluis:  Polder Pink!

Hoe gaat het nu met de ontwikkeling van de Polder Pink?

De Polder Pink zit nog in de vermeerderingsfase. Om snel op areaal te komen gaat tot nu toe en zal ook de komende twee seizoenen al het plantmateriaal weer de grond in gaan. Ook de ‘leverbare’ bollen. De bollen die in de nabije toekomst gebruikt gaan worden ten behoeve van bloemproductie en/of tuinbeplanting.

 

Meer lezen over de tijdlijn van de tulpenteelt?

Meer lezen over de tijdlijn van de tulpenteelt in 2023? Kijk dan op de website van de tulpenroute flevoland voor meer informatie.

De tijdlijn van de tulpenteelt in 2023

Polder Pink in bloei

De Polder Pink bloeit! De 12.000 tulpenbollen die afgelopen najaar de grond in zijn gegaan, zijn nu uitgegroeid tot prachtig warmroze gefranjerde bloemen. Je kunt ze bewonderen op diverse plekken in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen. Een actie van én voor inwoners. Om de wijken op te fleuren. Maar ook om de verbinding met buurtgenoten op te zoeken en met elkaar een bijdrage te leveren aan een mooiere en socialere buurt. Samen kleuren we de gemeente Dronten roze. Lees meer over de actie én bekijk waar je de tulpen exact kunt spotten.

Ga naar Polder Pink in bloei