Hier is oog voor kinderen en onderwijs dat écht past

Basisonderwijs

Basisonderwijs

De beste basis, een goede start

Basisonderwijs

Voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs

Wat je ook gaat doen, je hebt wat te kiezen!

Voortgezet onderwijs

Studeren

Studeren

Alle keuze. Check. Alle kansen. Check.

Studeren

 

Sabine Robertson, directeur Christiaan Huygens Flevoland
Met meer dan twintig basisscholen heb je in de gemeente Dronten wat te kiezen. Je kunt met zekerheid zeggen dat er hier voor ieder kind – met al z’n talenten en behoeften – een eigen plek is. Zeker ook als die talenten én behoeften specifiek en speciaal zijn. Eén van die bijzondere scholen is Christiaan Huygens Flevoland.  

“We noemen ons onderwijs niet speciaal maar gespecialiseerd”, aldus Sabine Robertson, directeur van de basisschool. “We zijn er voor alerte kinderen, snelle denkers met een hooggevoeligheid.” Daarmee geeft Robertson in een paar woorden aan dat haar school wellicht niet bijzonder is, maar wél uniek. Iets wat veel zegt over het onderwijs in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant.  
 

Echt gezien en gehoord worden
Snelle denkers met een sterke leerhonger en een hooggevoeligheid. Dat is behoorlijk specifiek. Robertson koos dan ook heel bewust voor die woorden: “De term ‘hoogbegaafd’ vinden we te kort door de bocht. Deze groep jonge, hooggevoelige mensen kijken gewoon anders naar de wereld, met hun eigen associaties, scherpheid én humor. Deze kinderen en hun ouders zoeken naar verbinding met gelijkgestemden, bij wie ze niets hoeven uit te leggen. Ze zoeken een plek waar ze echt gezien en gehoord worden. Die plek vinden ze op onze school.”

“Ze zoeken een plek waar ze echt gezien en gehoord worden. Die vinden ze op onze school.”

Kinderen komen naar Christiaan Huygens omdat het een uitdaging voor ze is om op andere plekken – ook in het dagelijkse en sociale leven – gelijkgestemden te vinden. “Ze vinden hier herkenning en erkenning. Daarnaast hebben ze een leeromgeving nodig waar ze hun ei kwijt kunnen en tot ontwikkeling kunnen komen. Zo werken we onder meer op basis van deep level learning, dit is begrijpend leren waarbij de leerlingen intrinsieke motivatie ontwikkelen. Dit stimuleert hun creativiteit en nieuwsgierigheid.”

Zoveel behoeften, zoveel scholen 
De Christiaan Huygens basisschool ligt midden in het dorp Dronten. Omringd door een grote hoeveelheid en verscheidenheid aan scholen en onderwijs. “Wat ik in het gebied Dronten zo mooi vind, is dat je hier zoveel keuze hebt. Er is Daltononderwijs, Jenaplan, een hoofd-hart-handen-school en nog veel meer; alle scholen hebben een eigen gezicht. Ik zeg wel eens: in en rond Dronten hebben we alle ruimte voor onderwijs dat écht past.” 

 

 

Hoe het kan dat er zo’n breed aanbod is, daar heeft Robertson wel ideeën over. Naast dat er fysiek de ruimte is om scholen te bouwen, is het vermoedelijk ook onderdeel van de geschiedenis en cultuur van Dronten, aldus Robertson. “Onze gemeente ligt op gemaakt land, gebouwd door doeners. Op dit nieuwe stuk land kwam destijds een grote diversiteit aan mensen wonen, een afspiegeling van de maatschappij. Zij bouwden hun omgeving met alles wat daarbij hoort. Dus ook scholen, onderwijs passend bij al die levensstijlen, behoeften en wensen.” 

“Ook al heeft je kind heel specifieke onderwijsbehoeften, in Dronten  vind je er de plek en de ruimte voor.” 

Samenwerken, samen groeien 
Als ouder hoef je onze regio dus niet uit wanneer je een school zoekt die past bij je kind en zijn of haar talenten en behoeften. Sterker nog, mensen komen vanwege het onderwijsaanbod naar Dronten. “Ook van verder weg komen mensen naar onze school toe, omdat ze op zoek zijn naar het meest thuis-nabije, passende onderwijs voor hun kind. Er zijn dan ook steeds meer scholen die zich specialiseren. Daardoor ontstaan er nieuwe onderwijsvormen én steeds meer samenwerkingen. Als scholen versterken we elkaar, en daar profiteren kinderen natuurlijk van.” 

“Ouders zeggen me wel eens: Hier in Dronten is oog voor onze kinderen,  hier voelen we ons goed.” 


Al sinds de oprichting twaalf jaar geleden heeft Christiaan Huygens een sterke band met het Ichthus College. Naast dat ze inmiddels op dezelfde locatie zitten, zijn ook de lesprogramma’s met elkaar verbonden. “Onze leerlingen volgen een paar uur per week lessen op het Ichthus. Daar maken ze kennis met een grotere omgeving met zo’n duizend leerlingen, met andere docenten én met de volgende stap in hun schoolloopbaan. Zo werken we ook samen met het Almere College. Voor onze leerlingen wordt hiermee de stap naar het voortgezet onderwijs minder groot en spannend.” 

Soortgelijke samenwerkingen zijn er veel tussen de scholen in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. Ook met andere spelers in de regio werken we samen, zoals ondernemers. “Samen organiseren en geven we ondernemerslessen. De leerlingen hebben hun eigen bedrijfje, ze bedenken en maken een product dat ze ook nog eens verkopen. De opbrengst gaat naar een goed doel. Ondernemerschap, eigenaarschap, burgerschap, ze leren zóveel in en van de praktijk. Juist ook dit soort initiatieven maken ons onderwijs zo compleet en aantrekkelijk. En divers, wat goed aansluit op de mensen die hier wonen.” 

 “Je kunt aan iedereen in Dronten  vragen ‘hoe ben jij hier terechtgekomen?’ en iedereen heeft een mooi verhaal."

Allemaal een verhaal 
Pioniers en ondernemers uit alle windstreken, zo beschrijft Robertson de bewoners van de gemeente Dronten. “Dronten heeft iets bijzonders. Dat voel je als je hier komt wonen. Ik kom zelf ook van buitenaf; ik heb gewoond in het Gooi, in Azië, Utrecht, Engeland, op veel plekken. Dan kom je hier en dan is het wél een dorp, maar je hebt niét het gevoel dat je er niet tussen zal komen. Volgens mij is dat omdat bijna iedereen hier ooit een keer ‘import’ is geweest. Je kunt aan iedereen in Dronten vragen ‘hoe ben jij hier terechtgekomen?’ en iedereen heeft een mooi verhaal. Dat vind ik zo leuk!” 
 
Of Robertson inmiddels geworteld is in Dronten? “Met mijn man en kinderen woon ik in het buitengebied van Dronten, een fijne plek waar we ons echt hebben gesetteld. M’n man is imker in z’n vrije tijd; we hebben altijd heerlijke honing in huis. Mijn kinderen voelen zich thuis op school en in de omgeving. Ik heb heerlijk werk, een goed leven. Wat wil je nog meer? Dus ja, onze wortels zitten inmiddels diep in de bodem van Dronten.” 
 

In Dronten valt heel wat te leren. Hier vind je stevige bodem voor groei. We hebben nogal wat in huis, zeker als het op onderwijs aankomt. En daar zijn we trots op. Van basis- tot beroepsonderwijs, van bachelor tot master. Het is er. Voor iedereen.

Openbaar of christelijk. Extra aandacht of hoogbegaafd. Doener of denker. Je kunt hier veel kanten op. Ons onderwijs is net zo ruim en breed als ons polderlandschap. En net zo groen, want met ons agrarisch mbo- en hbo-onderwijs lopen we voorop in Nederland. En als je hier studeert: jij straks ook!

 • Basisonderwijs

  Ieder kind maakt een goede start in het basisonderwijs van Dronten.

  Basisonderwijs
 • Voortgezet onderwijs

  Klaar met groep 8! En groep negen bestaat niet, dus is voortgezet onderwijs de volgende, grote stap.

  Voortgezet onderwijs
 • Studeren

  Alle ruimte om te studeren. Check. In Dronten moet je zijn. Echt.

  Studeren

Studeren in het groen

Denk je aan Dronten dan denk je aan landbouw. Of noem het agro en food. Daarmee denk je natuurlijk ook aan Aeres Hogeschool. Dé agrarische hbo van Nederland. En de beste, ook dat nog eens. Hier zet je grote, groene stappen richting jouw toekomst!

HBO & Masters in Dronten