Ons tulpenbier, een ode aan de tulpenvelden

| Redactie

Eens de Zuiderzee, nu vruchtbare bodem en een zee aan ruimte. Die combinatie – goeie grond en alle ruimte – wordt slim gebruikt in Dronten. Kom maar eens kijken in het voorjaar: velden vol tulpen! Wat óók goed groeit op onze bodem? Hop! En daarvan brouw je dan natuurlijk Tulpenbier, zo dacht Theo Hogendoorn van bierbrouwerij Artemis.

Ruimte, tulpen én bier. Het is het Dronten van Theo Hogendoorn. Natuurlijk, het leven van de Flevolandse bierbrouwer bestaat uit meer dan die drie onderwerpen, maar hij praat er wél graag over: “Bier speelt een grote rol in m’n leven; ik ben vrijwel elke dag in mijn brouwerij Artemis te vinden, midden in het ruime landschap van Dronten. En inderdaad, ons voorjaarsbier heet Tulpenbier; gebrouwen als ode aan de tulpenvelden én ter gelegenheid van de Tulpenroute." Nu het voorjaar zijn intrede heeft gedaan, is er weer 1200 liter van het gouden goed gebrouwen.

De smaak van het voorjaar
De jaarlijkse Tulpenroute. Voor Hogendoorn is het een ‘feest van lokale pracht en trots’. En natuurlijk is het super dat een van de fietsroutes langs zijn Artemis bierbrouwerij komt, voegt hij eraan toe. “Onze brouwerij ligt midden in de landerijen. Vanuit deze plek en vanuit onze boerenroots voelen we ons verbonden met de tulpenvelden en met de Tulpenroute, we zijn er trots op! Daarnaast is het natuurlijk prachtig dat door die Tulpenroute zoveel mensen onze omgeving ontdekken en beleven. Daarom onze ode: Tulpenbier.”

“Vanuit onze boerenroots voelen we ons verbonden met de tulpenvelden en met de Tulpenroute, we zijn er trots op!”

Het tulpenbiertje is een zogeheten session-bier, dit heeft een laag alcoholpercentage en dat maakt het lekker licht en fris. Perfect voor een pauzemomentje tijdens de rit, zoals het woord ‘session’ al zegt. Wat het Tulpenbier extra bijzonder maakt is dat er bijzonder veel hop is gebruikt én bovendien hopbloemen – natuurlijk geïnspireerd op het thema. “Vaak worden er in een brouwproces hopextracten gebruikt, maar wij kozen voor de puurste, natuurlijkste vorm: de hopbloem”, legt Hogendoorn uit. “Daardoor krijg je een heel fris en fruitig bier, ronduit bloemig. Perfect passend bij het voorjaarsgevoel en bij de beleving van onze bontgekleurde tulpenvelden!”

Brouwen op boerenland
Een bierbrouwerij midden in het boerenland, dat is best bijzonder. Hoewel, Hogendoorns achtergrond maakt het eigenlijk heel logisch. Als zoon van een melkveehouder wist Hogendoorn al vroeg dat hij wat op het land en met zijn handen wilde doen. De boerderij overnemen was niet zijn ambitie, maar ‘iets’ in de landelijke omgeving moest het toch wel worden. “In 2017 zag ik een kans toen ik in contact kwam met een landeigenaar die wat wilde ontwikkelen op zijn land, maar wat precies wist hij niet. Dan gaan we hier bier brouwen, riep ik, op het land samen met de boeren.”

​“Dan gaan we hier bier brouwen, riep ik, op het land samen met de boeren.”

De landeigenaar en de boeren zagen het wel zitten; Hogendoorn kon meteen van start met zijn plan. Hij verdiepte zich in brouwprocessen, bezocht brouwerijen, leerde over ingrediënten én schafte zijn eerste brouwinstallatie aan. “Die eerste was hobby-plus-apparatuur, zo noem ik het maar. 50 liter kon erin. Veel te weinig voor een beetje brouwerij, maar het was een goed begin”, vertelt Hogendoorn. “Ik begon, en dat klinkt bijna cliché, in m’n garage. Wél met professionele hulpmiddelen zoals een afzuigsysteem. Daarmee had ik alles om de eerste biertjes te brouwen.”

Gewoon bijzonder lekker
Zijn eerste blondbiertjes werden goed ontvangen. Hogendoorn bleef sleutelen aan zijn recept; andere hop, andere gist, nieuwe smaken. Ook de productie en de vraag groeide. “Ik leverde al snel aan de lokale horeca en slijterijen, eerst binnen Dronten en al gauw in heel Flevoland.

Ook buiten de regio werden de smaken van onze bieren gewaardeerd – inmiddels leveren we alweer enkele jaren in heel Nederland; van Groningen tot Rotterdam. We vinden het belangrijk dat de smaak van ons bier heel toegankelijk is. Gewoon lekker voor iedereen. Hoewel ‘gewoon’… Bijzonder lekker natuurlijk!”

Van dichtbij, van eigen bodem
Die goede smaak (en die overigens perfecte schuimkraag, red.) ontstaat niet zomaar. Dat zit hem in het brouwproces én in de ingrediënten. Het kan geen toeval zijn dat veel van die ingrediënten van lokale bodem komen. “Klopt, we halen zoveel mogelijk uit de regio”, vertelt Hogendoorn. “In Flevoland hebben we de beste landbouwgrond van Europa, daar wilden we echt gebruik van maken. We werken nu samen met boeren die hier brouwgerst telen én biologisch werken. Ook verbouwen we zelf een hopsoort, dat doen we in samenwerking met Aeres Hogeschool. We zoeken het dichtbij, want we hebben het hier allemaal!”


“In Flevoland hebben we de beste landbouwgrond van Europa, daar wilden we echt gebruik van maken”

Dorst gekregen? 
We kunnen ons zo voorstellen dat je het Tulpenbier inmiddels zelf wel wilt proeven. Dat kan! Het Tulpenbier is het hele voorjaar in Dronten te vinden bij onder andere Mondovino (voorheen Gavi), Mitra Dronten, Moellies en natuurlijk ook via de brouwerij zelf beschikbaar. Een 100% lokaal biertje dus. Alle reden om de Tulpenroute te rijden óf om langs brouwerij Artemis te gaan. Dus… proost, op kleurrijk Dronten!