In Duitsland drinken ze gin uit Dronten

| Redactie

Aan de rand van het Reve-Abbertbos pruttelt een gouden goed in enorme roestvrijstalen tanks. Met veel passie en ambitie brouwt de familie Hogendoorn hier sinds 2017 speciaalbier van lokaal geteelde gerst. “We begonnen als de kleinste brouwerij van Noord-Nederland, maar dankzij de groeimogelijkheden die we van de gemeente kregen, zijn we nu een van de grootste!", vertelt Theo Hogendoorn, eigenaar van Brouwerij Artemis. In 2022 vond hij het tijd om een nieuwe markt te veroveren, namelijk die van gin en whisky. Het begin van Haegens Distillery!

De polder inspireert
Pionieren zit in het dna van Theo. “Na de drooglegging van de polder was mijn vader een van de eersten die hier een boerderij begon." Iets opzetten vanuit het niets. Het inspireerde Theo om samen met zijn vrouw Laura en schoonfamilie, Brouwerij Artemis te beginnen. Sindsdien wordt er volop geëxperimenteerd, en met succes. “Van Valkenburg tot Texel, ons bier wordt door heel Nederland geschonken.” Met name in steden als Groningen, Den Haag, Amsterdam en Zwolle vindt het Artemisbier gretig aftrek. “Ik werd verliefd op speciaalbier door me in proces te verdiepen, gekke dingen die samengaan in een biertje en dan toch lekker zijn.” Zo experimenteert hij met ingrediënten als marshmellows, frambozen, restbrood en tulpen. “We zijn continu bezig met nieuwe smaken.” Deze zomer brengt de brouwerij een biertje uit met gember en citroengras. “Een echte dorstlesser.” 
 

Zomers drankje
Een ander zomers drankje is de gin van Haegens Distillery die zich uitstekend leent voor een frisse gin tonic. Zowel de gin als whisky worden lokaal geproduceerd op dezelfde plek als bierbrouwerij Artemis. “Met de brouwerij hadden we al tweederde van een destilleerderij staan, er moest alleen nog een stookketel worden aangeschaft.” De brouwervaring van Theo en de interesse van personeelslid Mirthe om zich in het destilleren te verdiepen, zorgden ervoor dat alles bij elkaar kwam. Inmiddels is Haegens Distillery 5 soorten whisky’s en 3 soorten gin rijker. “Whisky vind ik echt de koning van de distillator. Eerst brouw je een soort van biertje, dat vergis je en dan stook je het af tot een whisky. In smaken kan je heel erg variëren en dat vind ik heel mooi. Zeker het moment dat de whisky het vat in gaat, is een mooi moment. Het wordt dan echt iets lekkers en daar heb je dan dagen aan gewerkt. Het brouwen kost 2 dagen. Het stoken kost 5 dagen en daarna moet het nog 3 jaar op zolder liggen.”  

Van Duitsland tot Denemarken
Om ook iets op de markt te kunnen brengen dat sneller geproduceerd kon worden en vanwege de vraag ernaar, begon de familie te experimenteren met het distilleren van gin. Er werden verschillende recepten geschreven en getest. “Het grappige is dat het eerste recept dat we bedacht hadden voor een bloemige gin het ook meteen is geworden: Haegens Gin bloemig.” Later volgden Haegens Gin Citrus, een fruitige gin met sinaasappelschil en citroenverbena erin verwerkt en Haegens Gin Oaked, een donkere gin voor de wintermaanden. Het pakte goed uit. Binnen een maand nadat de eerste gin op social media werd gepromoot waren er al Duitse afnemers. Ook in Denemarken wilde men de gin graag afnemen.

Drank met een verhaal
“Mensen hebben behoefte aan drank met een verhaal, waar ze feeling mee hebben en waar ze zich mee kunnen verbinden”, vertelt Theo. Zo ziet hij ook de whisky en de gin die ze produceren. “Stoer, ruig, windering en uit de klei getrokken net als de polder. In alles vormt de polder onze basis.” Tussen de bedrijven door loopt hij even de brouwerij in om wat ‘deksels open te zetten’. Want het brouwen en distilleren komt nogal nauw. “Voor Gin al helemaal. Het vergt een goede voorbereiding om zoveel mogelijk smaakstoffen in je gin te krijgen. De kruiden die erin gaan, laat je weken in alcohol om zo veel mogelijk te onttrekken en dat gaat ook echt op tijd.” Zo gaan sommige kruiden er 24 uur van tevoren in en andere kruiden 12 uur van tevoren. We starten met 40 procent alcohol, maar wat we afstoken is vaak 70 procent. In de alcoholdamp zitten ook alle kruiden en smaakstoffen.” 

Rondleiding
Wie meer wil weten over het reilen en zeilen in de brouwerij en distilleerderij, kan op zaterdagmiddagen terecht tijdens de vrije inloop aan de Reveweg 12 in Dronten. “Ik vind het leuk om mensen te ontvangen en meer te vertellen. Dat doe ik echt met heel veel plezier!”, aldus Theo Hogendoorn.

Proeverijen deze zomer
Deze zomer organiseert Brouwerij Artemis ook verschillende proeverijen voor bier en gin. Houd voor meer informatie de website en sociale media van Artemis in de gaten.