'Bij Broers' pakt verbindende rol in groeiende nieuwbouwwijk

| Redactie

Combineer twee broers met horecabloed, een goed ondernemersplan, ambitie, lef en doorzettingsvermogen, en je krijgt ‘Bij Broers’ als resultaat. Anderhalf jaar geleden opende het lunchrestaurant zijn deuren naast het station van Dronten. “Een bewuste keuze, vanwege de buurt die volop in ontwikkeling is”, vertellen eigenaren Robert (33) en Yuri (31) Staarman. Vanaf dag één is er veel aanloop, mede dankzij de bewoners uit de omliggende nieuwbouwwijk die nog altijd doorgroeit. Yuri: “Je merkt het al dat mensen van de overkant hier op vaste momenten komen. We kennen de gasten bij naam en dat is superleuk”. 

Grondige aanpak

Terug naar december 2023, toen Robert en Yuri de sleutel van het pand in ontvangst namen. Alles werd grondig aangepakt. Vijf maanden lang werd er met man en macht gewerkt om van praktisch niks een horecazaak te maken die eruitziet als om door een ringetje te halen.

Sinds de opening in mei 2024 zijn de gebroeders Staarman in een rollercoaster beland. “Vanaf het begin liep het eigenlijk heel hard”, vertelt Yuri. Niet alleen omwonenden maar ook zakenlui schuiven regelmatig aan voor de lunch. “Daarnaast leveren we lunch bij vaste partijen.” 

 

Knus en chique

De uitstraling van het lunchrestaurant is zowel knus als chique, wat de locatie uitermate geschikt maakt voor feesten en partijen. Robert: “We zijn bijna iedere zaterdagavond afgehuurd voor een bruiloft of verjaardagsfeest en soms ook op zondag”.

Dat het restaurant enkel overdag is geopend voor het publiek is eveneens een bewuste zet. Robert: “We willen klein beginnen en niet gelijk te hoog in de boom gaan zitten. Stapsgewijs hopen we uiteindelijk ook in de avonden wat te kunnen aanbieden. Eerst de basis goed en dan verder bouwen.”

 

 

Lokaal en vers

Lokaal ondernemerschap vinden de twee, die oorspronkelijk in Swifterbant zijn geboren en sinds 10 jaar in Dronten wonen, heel belangrijk. Zo halen ze eieren bij de plaatselijke boer en komt al het brood bij de buurtbakker vandaan. “Ook halen we uien bij de Uienpoort, komt de zalm uit Urk en serveren we Flevosap”, vertelt Yuri. Om lokaal en vers te kunnen koken, houdt hij het menu zo veel mogelijk open. Zo staat er bijvoorbeeld een vega-salade met seizoensgebonden groenten op de kaart, waardoor hij kan variëren met lokale producten die op dat moment beschikbaar zijn.

Yuri: “We hebben een brede kaart met veel keuze.  Alles kan, van glutenvrij tot vega en vegan”. Ook goede koffie staat hoog in ‘t vaandel. Robert: “We hebben allemaal een baristacursus gevolgd. Daarnaast hebben we een aparte molen voor espresso en een aparte molen voor koffie om zo de beste koffie te kunnen serveren".

Beste vrienden

Dat ze zowel zakelijk als privé aan elkaar verbonden zijn, ervaren ze alleen maar als positief. Yuri: “Het voordeel als je broers bent, is dat je elkaar wel echt de waarheid kunt vertellen. Wij hebben de gave om vijf minuten boos te zijn en na tien minuten weer verder te kunnen. We kennen elkaar door en door en weten wat elkaars kwaliteiten zijn en verbeterpunten”. Robert: “We zijn broers, maar ook gewoon beste vrienden”.

De twee vullen elkaar uitstekend aan. Zo is Robert volgens Yuri een echte gastheer met sterke zakelijke skills. “Hij is altijd vrolijk, brengt de sfeer en stuurt het personeel aan”. Robert: “Yuri is gewoon heel erg goed in de keuken, zo knap wat hij doet. Hij kan zo voor 60 tot 70 man een lunch bereiden en dan staat er echt kwaliteit op het buffet, snel en goed”.

Hoe de toekomst eruitziet? Robert: “We willen er zijn voor onze gasten en ze welkom laten voelen met persoonlijke aandacht”. Yuri voegt toe: “We willen onszelf blijven uitdagen en ontwikkelen. Vijf jaar geleden had ik nooit verwacht dat we nu hier zouden staan”.