"Toen we de ruimte en mogelijkheden zagen, waren we om"

Ik ben starter

Ik ben starter

In Dronten heb je de ruimte om te ondernemen

Zien & Doen

Ik ben ondernemer

Ik ben ondernemer

Als ondernemer zit je hier goed

Uit agenda

Ik wil vestigen

Ik wil vestigen

Wil je je hier vestigen?

Plan je bezoek

Praktische informatie

Praktische informatie

Bouwen aan welvaart voor iedereen

Verblijven

Gijs Lindeboom, Remako / Papyrolux

Ontelbare meters, gigantische rollen. Ze gaan de hele wereld over. We hebben het over papier en karton, in alle soorten en gewichten. Remako en Papyrolux maken er werk van op onze poldergrond. Alweer vier jaar geleden verhuisden beide bedrijven van Elburg naar Biddinghuizen. Inderdaad, vanwege de ruimte.

Aan de rand van Biddinghuizen, op bedrijvenpark De Toekomst. Hier vonden twee papierreuzen hun nieuwe thuis. Remako Paper & Board, handelshuis in rollen en vellen papier. En direct daarnaast Papyrolux Converters, het bedrijf koopt beschadigde en restpartijen op en maakt ze weer bruikbaar. Gijs Lindeboom, managing director Remako, voelde zich snel thuis op de nieuwe grond van Flevoland: “Keken we voorheen uit over de haven van Elburg, hier in Biddinghuizen zien we kleurrijke bollenvelden!”

Mee naar Biddinghuizen
Al sinds midden jaren zestig waren Remako en Papyrolux gevestigd in Elburg – toen ook al elkaars buren. Door de jaren heen maakten de bedrijven voortdurend gebruik van elkaars diensten en kennis. Toen er door ambities en groei behoefte aan meer ruimte ontstond, maakten ze samen verhuisplannen. “Op het industrieterrein in Elburg zaten we ingeklemd tussen bedrijfspanden”, vertelt Lindeboom. "Onze eigen panden konden we niet uitbreiden, dus keken we rond in de regio. Elburg, ’t Harde, Wapenveld, Kampen. Prima locaties, maar toen we de plek én ruimte in Biddinghuizen zagen waren we om.”

“Van uitzicht over de haven, naar uitkijken over de bollenvelden!”

Het oog viel op bedrijvenpark De Toekomst, een kavel van 22.500 m². Genoeg ruimte voor Remako en Papyrolux samen. “De vierkante meters, de mogelijkheden voor de toekomst; dit moest de plek worden”, aldus Lindeboom. “Wat we nóg belangrijker vonden, was dat het personeel – de mensen die zoveel voor onze bedrijven betekenen – bij ons konden en wilden blijven werken. De meeste medewerkers woonden in en rond Elburg. Biddinghuizen was maar 11 kilometer verderop, dus goed bereikbaar en bereisbaar voor ons allemaal. Iedereen ging mee! Sinds we hier vestigden zijn we gegroeid en werken er natuurlijk ook Flevolanders bij beide bedrijven.”

 

Betaalbare vierkante meters
Vóór de grote verhuizing moest er destijds nog wel het een en ander gebeuren: er werd een splinternieuw pand neergezet. Op de enorme kavel kwam een pand van 10.000 m² te staan. “Metershoge torens papierrollen, op- en overslag, productiebanen, machines zoals vellensnijders en zagen; we hadden die vierkante meters echt nodig. We konden de ruime kavel in Biddinghuizen voor een zeer gunstige prijs kopen. Overigens, nog steeds zijn de grondprijzen in de gemeente Dronten goed betaalbaar vergeleken met veel andere plekken in het land. Om ons heen liggen nog flinke lappen grond waarop gebouwd kan worden. We zijn benieuwd wie onze buren worden. Of misschien breiden we zelf wel uit in de toekomst – zoals gezegd: de ruimte is er.”

​“Ruime kavels, gunstige grondprijzen en centraal gelegen. De keuze was snel gemaakt."

Circulair in de polder
In een tijd waarin we vooral digitaal en online lezen en schrijven, zou je denken dat papier op z’n retour is. Niets is minder waar, zo blijkt hier in Biddinghuizen. Want Remako en Papyrolux zijn er flink druk mee. Goede handel, júist nu. “Klopt, mensen lezen, schrijven en leven tegenwoordig online, maar ze kópen ook online. Meer dan ooit”, vertelt Lindeboom. “En om al die pakketten te verpakken is karton en papier nodig. Wij kopen dat op in West-Europa en leveren het vervolgens over heel de wereld.”

Hetzelfde doen Remako en Papyrolux met kwaliteitspapier dat bijvoorbeeld drukkerijen over hebben of dat ergens in de keten beschadigd is op de rol. De twee bedrijven herstellen het papier en maken het weer klaar voor gebruik.

 

 

“Als wij die beschadigde of overtollige rollen papier niet opkopen, dan komt het terecht in de oud papier stroom. Zonde, want het is goed en mooi papier; voor onze handel en voor onze afnemers. Bovendien: zo geven wij papier een tweede leven. Daarmee spelen we een circulaire rol op internationaal niveau. En dat allemaal vanuit onze fijne locatie hier op Hollandse polderbodem.”

 

Onderwijs en ondernemen

Onderwijs en ondernemen gaan hand in hand. Kennis en kunde zijn immers de basis van een succesvol bedrijf. En daarmee van een sterke, duurzame economie. Daarom geeft Dronten de ruimte aan onderwijs.

Onderwijs en ondernemen