De Ruimte, de huizen, de mogelijkheden

Over Dronten

Over Dronten

Dit is jouw Dronten Drie dorpen, één gemeente

Over Dronten

Bouwen

Bouwen

Dronten. Nu nieuw en nieuwbouw

bouwen

Subsidies en leningen

Subsidies en leningen

Dronten geeft je de ruimte, ook financieel.

Subsidies en leningen

Praktische informatie

Praktische informatie

Verenigingen en accommodaties

Duurzaam wonen


“De ruimte, de huizen, de mogelijkheden. Ineens wist ik ’t: hier wil ik wel wonen!”
Dronten, Breda, Amsterdam, ’t Gooi en… Dronten. Nick en Roxanne van der Sluis woonden op heel wat plekken voordat ze de knoop doorhakten: wij gaan voor ruimte. Met de komst van hun zoon James was de wens vooral méér ruimte. En die vonden ze. Inderdaad, in Dronten.

Je zou misschien denken dat Nick en Roxanne hebben rondgezworven, maar niets is minder waar. Nick heeft zijn roots in de omgeving van Breda, Roxannes wieg stond in Dronten. Het bruisende Amsterdam en het groene Gooi waren bewuste ‘tussenstops’. Dat het jonge gezin zich uiteindelijk in Dronten nestelde, was eigenlijk niet zo verrassend; voor Roxanne was het immers een beetje thuiskomen. Voor Nick lag dat ietsje anders.
 

Centrale plek in Nederland
“Dronten… Ja, de optie kwam vaak voorbij”, vertelt Nick. “Vooral omdat Roxanne hier vandaan komt en omdat haar ouders hier ook wonen. Maar er zelf een huis kopen en gaan wonen, dat vond ik wel even wat anders dan Amsterdam en ’t Gooi.” Nick en Roxanne woonden lange tijd in ‘Mokum’, ook omdat ze er werken – beiden bij hetzelfde bedrijf op de Zuidas, waar ze elkaar leerden kennen. 

“We tekenden een cirkel op de kaart en kwamen uit op ‘t Gooi.”

 

 

Roxanne: “Ik woonde al een tijdje in mijn eigen appartement in De Pijp toen Nick bij mij introk vanuit het Brabantse dorp waar hij was opgegroeid. We hadden het heel fijn samen; leuk appartement, mooie locatie en veel te doen om ons heen. Maar op een gegeven moment wilden we toch wel graag een ‘grotemensenhuis’.”

Het stel pakte de kaart van Nederland erbij en bekeek wat voor hun een gunstige en fijne plek was om te wonen. Brabant, met de familie van Nick. Dronten, met de familie van Roxanne. Amsterdam, dicht bij het werk en goed bereikbaar. Ze besloten het praktisch aan te pakken en tekenden een cirkel op de kaart, ze kwamen uit op ’t Gooi. 

Bereikbaarheid

Nieuwe kijk op Dronten
“We kochten er een woning – formaatje postzegel, want aan woningen in ’t Gooi hangen fikse prijskaartjes”, aldus Roxanne. “We hadden een heerlijk huis. En toen kwam James, onze zoon.Gezinsuitbreiding betekent ook meer spullen, meer speelgoed, meer alles. We kregen behoefte aan meer ruimte en besloten ons in te schrijven voor een nieuwbouwhuis. Ook in ’t Gooi, want Nick wilde daar toch eigenlijk niet weg.

”Ergens in die weken hadden ze de trouwerij van Roxannes beste vriendin. In Dronten. “Ik zag Dronten als een no-go”, vertelt Nick. “Een functioneel ontworpen plek, die het tegenovergestelde was van alles wat ik zo mooi vind aan Breda en ’t Gooi. Van straten tot lantaarnpalen, alles vond ik hier rechttoe rechtaan. En tóch gebeurde er iets tijdens die trouwerij: de mensen, de sfeer en de mogelijkheden. Ineens had ik het gevoel dat ik hier wel kon wonen.”


 

Plussen en minnen
Toen ging het heel snel. Nick en Roxanne zagen een mooi en ruim huis te koop staan. Ze deden een bod én dat werd geaccepteerd. “We konden ons huis in ’t Gooi omruilen voor een huis in Dronten, ze hadden dezelfde waarde. Maar we gingen wél van 150 naar 300 vierkante meter woonruimte, en de kavel zelfs van 120 naar 500 vierkante meter. Ongelooflijk, niet?”

Voor Nick was de stap naar Dronten een stuk groter dan voor Roxanne. Het dorp in Flevoland ligt 150 kilometer van zijn Brabantse roots. “Laten we eerlijk zijn: Dronten voelt anders dan Breda, Amsterdam en ’t Gooi. We hebben er dus wel eerst goed over nagedacht. Van de plussen en minnen van wonen in Dronten maakten we letterlijk lijstjes. Dat was voor mij echt even nodig om te zien dat Dronten naast ruimte meer mogelijkheden biedt.”

“Ons huis in Dronten kostte evenveel als ons huis in ’t Gooi, maar we gingen wél van 150 naar 300 vierkante meter!”


Voordeel van ruimte
Moderne nieuwbouw in plaats van historische panden. Een andere, meer nuchtere mentaliteit. Nick en Roxanne wisten dat Dronten geen Breda, Amsterdam of ’t Gooi is. “Wat we óók zagen waar de voordelen en mogelijkheden. We werken beiden op de Amsterdamse Zuidas, dat is vanaf hier vijftig minuutjes met de trein. Sowieso is Dronten een goeie, centrale uitvalsbasis; je bent zo in Utrecht of Zwolle. En er is altijd plek om voor onze deur te parkeren, een dikke plus! Trouwens, thuis werken is gaat hier ook perfect; we hebben in huis nu ook alle ruimte."

 

Ook met oog op zoon James was Dronten een optie met plussen, vult Roxanne aan. “Er zijn veel speeltuinen, goede scholen – James hebben we al ingeschreven voor de school om de hoek. Opa en oma wonen om de hoek, dat is gezellig én handig. Daarnaast wonen we in een wijk met veel jonge gezinnen, dus er zijn voor James genoeg vriendjes en vriendinnetjes.”

“Dronten heeft de ruimte om te groeien. En wij groeien lekker mee.”


Ruimte voor de toekomst
Inmiddels woont het jonge gezin alweer ruim twee jaar in Dronten West. Nick, Roxanne en James voelen zich er goed thuis. Of er nog steeds wat minpuntjes op het lijstje staan? “Dronten is een gemeente in ontwikkeling. Dat zie en ervaar je als je om je heen kijkt. Na jaren wonen in een stad als Amsterdam, voelden wij die ruimte of openheid misschien ietsje sterker. Maar dat zien we inmiddels ook als een plus; Dronten heeft de ruimte om te groeien. En wij groeien lekker mee.”

 

Alle ruimte voor jezelf

In Dronten heb je de ruimte. Dat mag je letterlijk nemen, want als het op wonen aankomt draait het hier om vele vierkante meters. Ruime kavels, de gemeente geeft ze met regelmaat uit. Ben je op zoek naar ruimte voor jouw woondroom? Welkom in Dronten!

Ik zoek een kavel

Wonen in Dronten - Waarom dat zo fijn?

Vraag het de kinderen die hier alle ruimte hebben om te spelen én op te groeien in het groen. Vraag het de liefhebbers van de Randstad die er in 45 minuten naartoe rijden, en net zo snel weer thuis zijn - in alle rust en ruimte. Of vraag het je toekomstige buurman die zijn woonwensen liet uitkomen op die ruime kavel.

Ervaar het vooral zelf, kom kijken. Beleef Dronten, kom hier wonen, leven en genieten.

 • Over Dronten

  In en rond de kernen Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant heb je echt de ruimte. 

  Over Dronten Wonen in Dronten geeft de ruimte om te spelen én op te groeien in het groen.
 • Bouwen

  Denk je aan Dronten dan denk je aan ruimte. En aan nu en nieuw.

  Bouwen
 • Subsidies en leningen

  Dronten geeft je de ruimte, ook financieel.

  Subsidies en leningen
 • Duurzaam wonen

  Daar zetten we ons als gemeente en als bewoners actief voor in.

  Duurzaam wonen
 • Polderland dat vrijheid ademt

Ontdek onze natuur