De rustige en open omgeving. Dit is onze plek.

Bouwen

Bouwen

Dronten. Nu, nieuw en nieuwbouw

Bouwen

Over Dronten

Over Dronten

Dit is jouw Dronten. Drie dorpen één gemeente

Voortgezet onderwijs

Subsidies en Lelningen

Subsidies en Lelningen

Dronten geeft je de ruimte, ook financieel

Subsidies en leningen

Duurzaam Dronten

Duurzaam Dronten

Dronten denkt en doet duurzaam

 

Andy Houtkamp
Hoofddorp en Dronten. In afstand niet eens zover bij elkaar vandaan. Toch is het leven op beide plekken best anders. Andy Houtkamp weet er alles van. In 2019 verruilden hij en zijn vrouw Milanda Noord-Holland voor Flevoland. “Dat dorpse gevoel, die rust en ruimte. Het voelt gewoon goed hier!”

Een nieuwe Drontenaar, zo mag je Andy Houtkamp nog wel noemen. Hoewel eigenlijk alle bewoners van het jonge Flevoland vrij ‘nieuw’ zijn, is Houtkamp werkelijk ‘verse aanwas’. Eind 2019 verhuisden hij en zijn vrouw van Hoofddorp naar Dronten. Amper anderhalf jaar verder voelen zij zich hier helemaal thuis. “Dat gevoel hadden we vrijwel meteen”, vertelt Houtkamp. “De nuchterheid en vriendelijkheid van de mensen, de rustige en open omgeving. Dit is onze plek.”

Verrassend veel groeten
Voordat Houtkamp zich middenin Flevoland nestelde, hadden hij en zijn vrouw ook andere potentiële woonplaatsen bezocht en bekeken. “Al onze kinderen hadden hun vleugels uitgeslagen. Daarom wilden we een ander huis, een plek voor ons tweeën”, vertelt Houtkamp. “Omdat de kinderen in en rond Hoofddorp wonen, wilden we een huis in een rustigere omgeving op maximaal anderhalf uur van daar. We reden naar het Friese Steggerda, Volkel in Brabant, Dedemsvaart Overijssel. Het was het allemaal niet voor ons. Tot we midden in die grote cirkel Dronten zagen liggen. Dat werd onze volgende stop.”

“Daarom wilden we een kleiner huis, een plek voor ons tweeën”

De eerste keer dat Andy en Milanda samen door Dronten liepen, werden ze gegroet door vrijwel iedereen die ze tegenkwamen. “Natuurlijk groetten we terug, mét enige verbazing”, vertelt Houtkamp. “Steeds keek ik snel even om en vroeg ik Milanda of zij die persoon kende. Nee, zij ook niet. Onze verbazing zegt iets over wat wij gewend waren in het randstedelijke Hoofddorp, maar het zegt vooral iets over de mensen in Dronten. Het bleek heel normaal te zijn dat je hier gedag zegt. Die bijna dorpse vriendelijkheid vonden we zó fijn. Op zo’n plek wilden we wel wonen.”

Al dat groen, al die ruimte
Terwijl ze rondkeken in Dronten stuitten ze op een nieuwbouwproject, vlak bij de golfbaan. Helemaal Houtkamps plek, want hij is een verwoed golfer. Een prachtige locatie dus, maar de huizen waren voor ons wat te groot, aldus Houtkamp. “We besloten verder te kijken en weer huiswaarts te gaan. Net toen we weg wilden rijden belde mijn zoon.

 

“Toeval bestaat niet, dus dit huis was voor ons bedoeld."


’Pap, als je nog in Dronten bent moet je nú naar de Golf Residentie rijden. Daar staat jullie nieuwe thuis’. We waren het huis zelf online niet tegengekomen, dus het verraste ons. We reden er heen, zagen het huis en waren verkocht!”
Vrijstaand, vrij uitzicht, vele vierkante meters eigen grond. Het was liefde op het eerste gezicht. Een week later kochten Andy en zijn vrouw het huis én waren zij ineens eigenaar van een woning in Dronten. “Ja, zo snel kan het gaan. Toeval bestaat niet, dat is altijd al mijn instelling, dus dit huis was voor ons bedoeld. Bovendien ben ik verslaafd aan golf, dus deze kans konden we niet laten schieten”, aldus Houtkamp. “Het voelt hier op de Golf Residentie een beetje als een Amerikaans resort. De golfbaan cirkelt als het ware door de woonwijk heen. Al dat groen, al die ruimte. Dit vind je op niet veel andere plekken – misschien wel nergens in het land."

 

Sterk argument
De ruimte en de omgeving, het zijn twee van de vele plussen waar Houtkamp voor viel. En de ligging, vult hij aan: “Hier in Dronten ervaren we écht de ruimte. Rond ons huis, waar we ’s avonds samen een balletje slaan op de baan, en ook rondom Dronten kunnen we alle kanten op. Op onze e-bikes – we vonden ons er te jong voor, maar hebben ze tóch gekocht, blij mee nu! – fietsen we zo richting Elburg of Kampen. Soms alleen om daar lekker een hapje te eten en dan weer terug te fietsen. Het kan gewoon!”

Ook om een andere reden is de ligging een groot pluspunt. Houtkamp is journalist én commentator bij voetbalwedstrijden. Elk weekend rijdt hij ergens heen om een wedstrijd te verslaan. Van PEC Zwolle tot VVV-Venlo, van Ajax tot Feyenoord, alle kanten op. “We wonen nu midden in het land. Of ik nu naar FC Groningen of ADO Den Haag rijd, het is allemaal ongeveer een uur en een kwartiertje. Voor de verhuizing naar Dronten was het voor ons geen argument, maar achteraf is het een enorm goed argument gebleken.”

“Of ik nu naar FC Groningen of ADO Den Haag rijd, het is allemaal ongeveer een uur en een kwartiertje. Alles voelt dichtbij.”

Gewoon van onze grond
Het lijstje ‘Goede argumenten om in Dronten te wonen’ blijkt nog langer. Waar Houtkamp misschien nog wel het meest verbaasd over was, zijn de bollenvelden: “Ik dacht altijd dat dit alleen in de streek rond de Keukenhof bestond. Maar heb je de bollenvelden rondom Dronten en Swifterbant wel eens gezien? Geweldig mooi. En zo uitgestrekt. Moet je in april eens komen kijken hier, al die kleuren!”

Zo komt er nog veel meer goeds uit de lokale omgeving, vult Houtkamp aan: “We halen de meeste van onze boodschappen hier om de hoek; eieren, melk, groenten en fruit halen we gewoon bij de boer. Oh, en groene asperges, die halen we bij de kweker vlakbij – we krijgen dan zelfs een lekker recept mee. Daar genieten we dubbel van, omdat het ‘bij ons’ vandaan komt. Van onze boer, van onze grond.”

Onderaan de streep, mogen we dit ‘het goede leven’ noemen? “Ja, zo kun je het wel zeggen. Ik heb dat gevoel overal wel gehad, hoor. Maar als dat op andere plekken 100 procent was, dan is dat gevoel hier wel 105 procent.”

 

 • Dronten gaf ons de ruimte

  Lees het verhaal van Nick & Roxanne en hun zoon James.

  Dronten gaf ons de ruimte
 • Bouwen

  Denk je aan Dronten, dan denk je aan ruimte. En aan nu en nieuw.

  Bouwen
 • Over Dronten

  Drie dorpen met elk hun eigen karakter. En samen zijn ze één: gemeente Dronten.

  Over Dronten
 • Subsidies en Leningen

  Dronten geeft je de ruimte. Ook financieel.

  Subsidies en Leningen
 • Polderland dat vrijheid ademt