Wielerevenementen

Zuiderzeeronde en het NCK in Dronten

Wist je dat ons polderlandschap zich ook uitstekend leent voor de Nederlandse wielersport? Ieder jaar is Dronten de trotse gastheer van twee grandioze wielerwedstrijden: De Zuiderzeeronde en het NCK. Twee grote wielerwedstrijden met elk een eigen karakter, georganiseerd door Drontense wielerliefhebbers van Stichting Wielerevenementen De IJsselstreek. Of je nu graag wilt komen kijken of liever zelf de racefiets pakt, in Dronten kan het allemaal!

Zuiderzeeronde 2024

De Zuiderzeeronde is een echte wedstrijdklassieker die je als wielerliefhebber niet wilt missen. De 12e editie wordt gereden op zaterdag 6 april in en rondom Dronten met een wedstrijd (klassier) voor dames elite en voor elitemannen in de middag. Tijdens het evenement worden grote rondes gereden in de oostelijke kant van Dronten.

"Als wielerliefhebber is dit evenement prachtig om te zien. Er is hectiek, een kopgroep, een peloton en er doen bij de dames zelfs internationale ploegen mee", vertelt Frans van Varik van Stichting Wielerevenementen De IJsselstreek.

Een mustsee voor wielerliefhebbers

Na het startsein bij Leisure World aan Het Spaarne beginnen de dames van de topcompetitie aan een tocht van 120 km. 's Middags strijden de mannen om de overwinning op een tocht van respectievelijk 165 km.  In de tussentijd kan het publiek genieten van wedstrijdjes voor amateurs en junioren op een parcours van 2 kilometer op de Poort van Dronten. 

De Zuiderzeeronde is onderdeel van de clubcompetitie van de KNWU, waarin 30 clubs over zeven nationale wedstrijden strijden om de eretitel 'Beste wielerclub van Nederland'. Alle wedstrijden finishen op de Cellebroederpoort op het industrieterrein Poort van Dronten.

Meer over de Zuiderzeeronde

NCK wielrennen

Het Nederlands Club Kampioenschap (NCK) wielrennen wordt door renners beschouwd als hét afsluitende evenement van het wegseizoen voor wedstrijdrenners. "Het mooie aan deze wedstrijd is dat iedereen die lid is van een club eraan kan deelnemen", vertelt Van Varik. Prof of amateur, op het NCK vind je ze allemaal. 

Ongeveer 1000 renners van verenigingen uit het gehele land doen mee op zondag 6 oktober 2024. "Welke profs er meedoen met hun lokale club horen we altijd pas een paar weken van tevoren. Traditiegetrouw dragen ze dan echt hun lokale clubtenu in plaats van het shirt van Jumbo Visma", vertelt Van Varik.

Ook voor vriendenteams

Het kampioenschap bestaat uit een ploegentijdrit met vier tot zes renners per team. Er zal in vier categorieën worden gereden (A. elite-belofte, amateur en sportklasse, B. junioren en nieuwelingen, C. vrouwen en D. jeugd). Daarnaast vindt er een speciaal kampioenschap plaats voor bedrijventeams. Ook vriendenteams zijn welkom om zich in te schrijven.

De parcoursen lopen door de gemeenten Dronten en Lelystad, met de start en finish bij Leisure World in Dronten-West. De lengte van het parcours varieert afhankelijk van de categorie van 19 tot 52 km. "Voor publiek is er o.a. een frietkar en een gezellig terras rondom de start bij Leisure World, we maken er ook dit jaar weer wat moois van!", aldus Van Varik.

Meer over het NCK