Feestelijke opening kunst- en cultuurroute in Oostrand van Dronten

| Redactie

 Al 10 jaar lang bestaat er een hechte samenwerking tussen Staatsbosbeheer en het bestuur van Stichting Projecten Rondom Het Torenbosje. Om deze mijlpaal te vieren, wordt op vrijdag 24 mei a.s. in de Oostrand van Dronten een gloednieuwe kunst- en cultuurroute gelanceerd. 

In nauwe samenwerking met Torenbosje, Staatsbosbeheer en Dronten Geef Je De Ruimte (merk van Dronten Marketing) hebben we de flyer ‘BeKIJK het in de Oostrand!’ ontwikkeld.  Deze flyer nodigt je uit om mee te gaan op een boeiende reis door onze geschiedenis en cultuur, rechtstreeks vanuit het hart van de Oostrand.

Verborgen verleden
“Mensen denken dat wij geen geschiedenis hebben, maar die is er wel, alleen niet direct zichtbaar”, vertelt Coby Dekker-van den Berg van Stichting Projecten Rondom Het Torenbosje. Zo werden er na de drooglegging van Flevoland maar liefst 425 scheepswrakken aangetroffen. Eén daarvan is te vinden aan het Overijsselsepad in Dronten en opgenomen in de kunst- en cultuurroute. Ook het Scheepswrak Fluitschip doet herinneren aan het woelige verleden van de Zuiderzee.

Polderpioniersvrouw
Naast de twee scheepswrakken licht de route onder andere een historische wandeling uit, die zelfs teruggaat naar de prehistorie. Monumenten zoals het Jamboree monument Universal Solidarity, onthuld door wijlen Prins Claus, en het kunstwerk Polderpioniersvrouw, een eerbetoon aan de vrouwen die een cruciale rol speelden bij het ontstaan van de polders, komen ook in de route aan bod. 

Hart voor de streek
De kunst- en cultuurroute is bedoeld voor iedereen, inclusief kinderen. “Of je nu van natuur houdt, graag fietst of met de auto toert, er zit voor iedereen wel wat bij.” Onderweg kom je langs vele mooie terrassen en boerderijen waar bezoekers terechtkunnen voor een hapje en een drankje. “Het zijn allemaal ondernemers met hart voor de streek”, aldus Dekker-van den Berg.
 
Officiële opening
Op vrijdag 24 mei om 15:00 uur zal de Commissaris van de Koning, de heer A.J. Gerritsen, de eerste kunstroute flyer officieel in ontvangst nemen. De feestelijke overhandiging vindt plaats bij de grote picknickbank op het Torenveld, te bereiken via de ingang van het Torenbosje aan de Abbertweg-zijde te Dronten. Ook wordt er stilgestaan bij tien jaar vruchtbare samenwerking, die niet alleen het Torenbosje heeft verrijkt, maar ook heeft geleid tot hechtere banden tussen de Oostrand Ondernemers. Samen hebben ze diverse initiatieven ontwikkeld, waaronder een fietsroute. Geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn.

De flyer ‘BeKIJK het in de Oostrand!’ is vanaf 24 mei verkrijgbaar bij diverse Oostrand-ondernemers en bij het Gemeentehuis van Dronten.