Dronten geeft de ruimte voor kunst in het landschap

| Redactie

‘Verborgen werk’ van Lixenberg zichtbaar in unieke expositie

‘Beeldende kunst van en voor iedereen’. Het werk van kunstenaar Cyril Lixenberg staat precies waar hij het wilde: midden en overal in het landschap van Dronten. Dat is ook het idee achter de unieke Lixenberg kunstroute in Dronten en Flevoland. Die zichtbare band tussen Dronten en Lixenberg wordt in 2022 extra gevierd met een bijzonder tentoonstellingsproject.

Voor de inwoners van Dronten en Flevoland staan de kunstwerken van Lixenberg voor herkenning en thuiskomen. De werken staan sinds 1987 overal in het landschap; Dronten en Lixenberg delen verleden en heden. Dit jaar bestaat Dronten 50 jaar. Om dat te vieren komt gemeente Dronten met een bijzonder initiatief: de tentoonstelling van een voorheen verborgen deel van Lixenbergs rijke oeuvre.

Sterke samenwerking, unieke expositie
De driehoek, de cirkel en het vierkant; vrijwel elke inwoner van Dronten kent ‘de beelden op de dijk’. Sinds 1987 geven ze sfeer en karakter aan het landschap van Dronten. Vanaf die tijd zijn Lixenberg en Dronten onlosmakelijk verbonden. Die zichtbare verbinding wordt in 2022 gevierd, tegelijk met het 50-jarig bestaan van Dronten. De gemeente Dronten organiseert samen met kunstplatform TAAK en de erven van Lixenberg de unieke expositie van Lixenbergs verborgen werk. Dronten Marketing ondersteunt dit initiatief.

Nieuwe kijk op Lixenbergs werk
Het ‘verborgen werk’ doelt op een grote hoeveelheid nagelaten werk dat nu in eigendom is van de erven van Lixenberg. Het gaat om schilderijen, maquettes, grafiek en modellen. De expositie laat het grote publiek een andere kant van Lixenberg zien en biedt daarmee een nieuw perspectief op het bekende buitenwerk van de kunstenaar. Iedereen kan de voorheen verborgen nalatenschap van 9 oktober tot 6 november bewonderen in De Meerpaal.

Lixenberg route, jaarrond genieten
De exposite werpt nieuw licht en een frisse blik op Lixenbergs gezichtsbepalende buitenkunst in de openbare ruimte van Dronten. Naast de expositie in de Meerpaal kan ook de Lixenberg route gevolgd worden, opnieuw of voor het eerst. De ruimte van Dronten inspireerde Lixenberg, die ruimte en weidsheid van ons polderlandschap wordt door zijn werk zichtbaarder en voelbaarder. De beeldenroute is het jaarrond te volgen en bezichtigen, op de fiets of in de auto. Op drontengeeftjederuimte.nl is de route te downloaden.