"Ik zit hier heerlijk, met alle rust en ruimte om mij heen"

Johan Leenders, Oranjehoen
Ze bestaan, oranje kippen. Biologische akkerbouwer Johan Leenders heeft een nieuw, langzaam groeiend ras gefokt, en voedt ze met onder meer resten wortel, rode biet, tarwe, knoflook en kruiden. De Oranjehoen is inmiddels de eerste productiekip in Nederland die geen soja in zijn voer heeft. En groeit met vijf sterren in Swifterbant, een van de vier dorpen binnen de gemeente Dronten.

“Mijn opa van mijn vaderskant is in 1968 vanuit Drenthe hier begonnen met 47 hectare akkerbouw. Op een gegeven moment zochten we continuïteit en wilden meerwaarde leveren aan mensen. Zonder schaalvergroting. Daarom zijn we overgeschakeld op biologische landbouw.

“Fijn dat je met de gemeente in gesprek kunt"

 

Mijn moeder heeft altijd een passie gehad voor ganzen, kippen en poelepetaten. Daarom stelde haar vader, mijn andere opa dus die vanuit Zeeland in Biddinghuizen een boerderij was begonnen,  voor om ook professioneel kippen te gaan houden. Met de Oranjehoen willen we sinds 1997 het beste van het beste laten zien aan Nederland. Vanuit een filosofie die we onze vijf sterren noemen: circulaire landbouw, biologisch, kwaliteitsvlees, diervriendelijk, en supergezond.”

Perspectief voor ondernemen
“Het idee is om zoveel mogelijk synergie tussen de twee takken te vinden. Net als vroeger. Een manier is dan om dat wat er in de akkerbouw niet goed verkocht kan worden, te gebruiken als kippenvoer.. Zo kunnen we de groente maximaal tot waarde brengen.

Stro wordt gebruikt als strooisel in de stal, en de kippenmest gaat terug op het land. Zo realiseren we een heel goede kringloop en een kip van geweldige kwaliteit. Daarbij is onze Oranjehoen zelfs nog iets goedkoper dan de biokip uit de supermarkt. Ze bouwen bovendien meer reserves op, wat terugkomt in iets meer vet en dus smaak. Dronten is een unieke gemeente waarin er eigenlijk alleen maar kleine pluimveehouderijen zijn die allemaal meer dierenwelzijn toepassen dan standaard. Het is fijn dat je als boer in gesprek kunt met de gemeente om uit te leggen wat er nodig is om in de toekomst ook aan de wensen en eisen te kunnen voldoen. Fijn dat er op die manier zekerheid is te kunnen voldoen aan alle eisen van de toekomst.   Als ondernemer heb je immers perspectief nodig.”