Gluren bij de Buren maakt debuut in Dronten

Op zondag 30 juni is het zover. Dan komt Gluren bij de Buren voor het eerst naar Dronten! Tijdens dit kleinschalige gratis festival geniet je van lokaal talent in 12 tuinen verspreid door heel Dronten. Een dag vol verbinding, ontmoeting en gezelligheid.  “We hebben een heel divers programma, variërend van coverbands en Nederlandstalige akoestische muziek tot dansoptredens. Kortom, er is voor ieder wat wils”, vertelt Tim Kamphuis, programmamaker van Gluren bij de Buren Dronten.

De organisatie van Gluren bij de Buren vond het tijd om het culturele feest dit jaar ook naar Dronten te halen. Via de website konden artiesten en tuineigenaren zich de afgelopen weken aanmelden. “We vinden het belangrijk om amateurkunst te promoten en verbinding te stimuleren en dit in alle hoeken van Nederland te doen.” Kamphuis hoopt op een mooie eerste editie met de intentie om Gluren bij de Buren jaarlijks in Dronten te organiseren. 
 

Alle optredens zijn gratis en werken met een vol = vol principe. “Je hoeft niet vooraf te reserveren, het is vooral belangrijk dat je op tijd bent.” Gelukkig staan er een aantal grote tuinen op het programma die voldoende plek aanbieden. “Er zijn zelfs een aantal straten die zich hebben opgegeven met gemeenschappelijke pleintjes en perkjes, waaronder de Cobra in Dronten-West waar dansschool Joy4all komt optreden.” 
 

Het volledige programma is te bekijken op de website van Gluren bij de Buren. “Ik zou zeggen, neem je buren mee en ga vooral lekker in je eigen buurt gluren.” Tussen 13:00 uur tot 18:00 uur zijn er diverse optredens van een half uur. “Na ieder optreden heb je een kwartier om bij het volgende optreden in de buurt te komen. Je mag meerdere optredens bijwonen. Via de website kun je jouw programma personaliseren door de optredens die je wilt bijwonen aan te vinken en vervolgens de bijbehorende route uit te printen.” 

Niet alleen voor de gluurders, maar ook voor beginnende artiesten is Gluren bij de Buren een unieke kans. “Het kan soms lastig zijn om die eerste plek te vinden voor je optreden. Wij willen jong talent die kans bieden op een toegankelijke en laagdrempelige manier.” Volgens Kamphuis trekt vooral het kleinschalige en toegankelijke karakter van Gluren bij de Buren artiesten aan om mee te doen. “Ze geven aan het een leuk en gezellig concept te vinden en er echt naar uit te kijken om die kleinschalige en persoonlijke verbinding te maken.”
 

Niet alleen Gluren bij de Buren vindt op zondag 30 juni plaats, maar ook de Urban Trail Dronten. De organisaties zagen dit als een mooie kans om samen te werken. Zo kunnen de deelnemers van de Urban Trail hun sportieve evenement bij de Meerpaal afsluiten met een muzikaal optreden van coverband OHANA die daar het publiek meetrekt in een muzikale wervelwind van tijdloze klassiekers tot hedendaagse hits. “We hebben er gewoon één groot feest van gemaakt. Iedereen is van harte welkom om te komen gluren”, aldus Kamphuis.