"Er wordt hier heel wat afgefietst"

| Redactie

Een zee aan ruimte, die moet je benutten. In Dronten kan dat op vele manieren, en dat doen de inwoners dan ook. Net als Drontenaar Sjoerd Scherpenzeel. Hij ‘vreet’ met regelmaat een flink aantal kilometers, op de pedalen welteverstaan. “Ja, ook als fietsen je hobby is, heb je ’t in Dronten echt wel getroffen.”

Kilometers kustlijn en dijken, langgerekte wegen én fietspaden. Dronten lijkt gemaakt voor buitenleven en buitenplezier. Misschien waren de polderbouwers van toen zelf al rasechte recreanten – fietsliefhebbers waren het sowieso, kan niet anders. Daar plukt Sjoerd Scherpenzeel nu de vruchten van. Op zijn sportieve racefiets doorklieft hij met grote regelmaat het Dronter landschap. “Er zijn hier nauwelijks stoplichten, dat houdt de vaart er lekker in”, aldus Sjoerd.

Polderland, fietsland
Snelheid en kilometers, daar is het Sjoerd om te doen. Hij woont hier eigenlijk al zijn hele leven, maar zes jaar geleden kocht hij ‘pas’ zijn eerste racefiets. Sindsdien maakt hij meerdere tochten per week. “Ik ben wél een mooiweerfietser, dat geef ik eerlijk toe”, vertelt Sjoerd met een lach. “Fietsen kan hier natuurlijk het hele jaar door, maar voor mij zijn maart tot september m’n fietsmaanden. Dan zit ik zo’n twee of drie keer per week op m’n fiets. In april is ’t dubbel genieten hier, want dan staan de tulpenvelden in volle bloei. Dat is bijna magisch, die kleurvlakken die langs je razen.”

“Er wordt hier heel wat afgefietst. Je kunt gerust zeggen dat Dronten een fietscultuur heeft.”

Die velden vol bloemen zijn prachtig, maar het is élke maand mooi fietsen in en rond Dronten, aldus Sjoerd. “Dronten is een perfect fietsgebied, dat geldt eigenlijk voor heel Flevoland. Goeie fietspaden, brede wegen, weinig verkeerslichten; naast elke normale weg ligt ook een fietspad. Dat maakt onze infrastructuur ideaal voor de wielersport.” En dat blijkt, want er wordt hier heel wat afgefietst. Je kunt gerust zeggen dat Dronten een fietscultuur heeft.

Dat klopt zeker ook in Sjoerds vrienden- en kennissenkring. Sjoerd maakt graag een rondje in zijn eentje – Biddinghuizen, Swifterbant, Dronten is een fijn tochtje op een doordeweekse avond – maar fietsen in een groep doet hij minstens zo graag. “Fietsen met vrienden is ontzettend leuk. Je hebt lol en tegelijk push je elkaar in de prestaties, je wilt natuurlijk wél meekomen met de groep. De afstanden zijn dan ook vaak wat langer. Extra fijn is dat je op de lange dijken en uitgestrekte wegen in het polderlandschap even flink kunt doorpakken met zo’n groep, je hebt de ruimte.”

Van Dronten naar overal
Serieuze kilometers, die maak je dus in en rond Dronten. Sjoerd en zijn vrienden fietsen met regelmaat afstanden van zo’n 60 kilometer, tegen de 100 is ook geen grote uitzondering. “We fietsen ook dikwijls de gemeente- en provinciegrenzen voorbij. Dronten ligt immers heel centraal, we kunnen alle kanten op”, vertelt Sjoerd. “Nog geen 10 kilometer en je zit in Elburg, daarna ben je zo op de Veluwe. In amper 20 minuten fiets je naar een totaal andere omgeving, van open landerijen naar dichtbebost gebied. Een rondje Ketelmeer fiets ik trouwens ook vaak; stukje Flevoland, stukje Overijssel en weer terug via Kampen en de Noordoostpolder – supermooi en leuk!”

​“Dronten ligt heel centraal, we fietsen alle kanten op. Veluwe, Overijssel, Oostvaardersplassen…”

Voor solofietsers én teamplayers
Richting Almere en de Oostvaardersplassen, uitkijkend over het water. Langs het spoor van Kampen naar Dronten, een wijdse blik over velden en landerijen. Fietsen is sightseeing, en meer dan dat. “Het is voor mij pure ontspanning, dat zeker. Maar wél door inspanning, want je moet soms stevig op de pedalen hier. Er staat vrijwel altijd wind in onze provincie-aan-het-water, dus fietsen is echt wel een training voor de beenspieren. Oók voor mijn voetbalbenen, en ik voetbal al vrijwel heel m’n leven. Dat is een prima combinatie trouwens: op zaterdag aan de bal, op zondag op de fiets.”

Naast sportieve solofietser is Sjoerd dus ook een echte teamplayer. Al jaren voetbalt hij bij vereniging asv Dronten en sinds hij zijn racefiets kocht, zoekt hij ook hiervoor met regelmaat het teamverband op. “We hebben hier CyclingDronten, een initiatief voor recreatieve en sportieve racefietsers in de gemeente Dronten. Op donderdagavond verzamelen fietsers zich op het Meerpaalplein. Iedereen die zin heeft om in een uurtje of twee een mooie route te fietsen kan aansluiten. Dat doe ik dus ook geregeld. Zo fiets je ’s een andere route dan je zelf zou kiezen én ontmoet je andere fietsfanaten uit de buurt. Aanrader dus. Sowieso, fietsen in Dronten: doen!”

Wil je meer weten over CyclingDronten? Bekijk de Facebookpagina voor de meest actuele informatie.

Bonustip: Mountainbikeroute
Vlakbij Dronten, in het noordelijke deel van de Randmeerbossen het Roggebotzand, ligt een prachtige mountainbikeroute. Een uitdagend parcours van 21,2 kilometer. Bekijk alle info op onze MTB-route pagina.