Atelier 12 - Open Atelier Route

Contact

Adres:
Atelier 12
Het Rijpaard 19
8252 ET Dronten
Plan je route

Meer informatie

Meer informatie

Gré Dubbeldam
Creatieve handvaardigheid A+B 
Vrije Academie voor Beeldende kunsten 
 
Mijn werken voor aan de wand zijn doorgaans “aards”,  dus water, wind, landschap en seizoenen zijn mijn inspiratiebronnen. Dit geef ik vorm in zowel het platte vlak als in reliëf en soms met gebruik van glas, dat al of niet geëmailleerd en gefused is.  Emaille is glas dat op temperaturen tussen 700 en 900o c. op metaal (koper wordt gesmolten. Over het algemeen gebruik ik transparante emailles. Door deze over elkaar heen te smelten is de kleurvariatie eindeloos en speelt de ondergrond van koper een belangrijke rol.  Ik gebruik een emailleeroven met een binnenruimte van 30x30 cm, waarin mijn werk in stukken wordt geëmailleerd. Daarna bouw ik van deze losse delen, geen tegels maar op maat en model gezaagde stukken, het werk dat ik voor ogen had.   
De afmetingen van mijn werken liggen tussen 50x60 cm en 70x80 cm. 

Vanaf 1980 exposeer ik mijn werk in musea en galeries in binnen-  en  buitenland.

Tini Muller
Tini Muller vindt het een uitdaging mooie en artistiek verantwoorde sieraden van edele metalen te maken.

Ze ontwerpt alles zelf en alle sieraden zijn unica. Naast sieraden met of zonder edelstenen past ze emaille toe. Emaille is fijngemalen (on)doorzichtig gekleurd glaspoeder waarmee heerlijk geëxperimenteerd kan worden. Emailleren is een eeuwenoude versieringstechniek die steeds verder is geëxperimenteerd en zich sinds de jaren 60 van de vorige eeuw heeft ontwikkeld tot een autonome kunstvorm. In de loop der jaren zijn er allerlei nieuwe technieken uitgevonden die het emailleren boeiend maken. 

Tini houdt zich bezig met: Cloisonné – een voorstelling maken met draadjes in het emaille, En Ronde Bosse – bolle voorwerpen emailleren, Émail Peint – schilderemaille, Champlevé – emailleren op een verdiepte ondergrond verkregen door etsen, Basse Taille - emailleren op handgegraveerd reliëf in de onderlaag, Grisaille – een voorstelling maken met wit tot grijstinten op donkere ondergrond, Plique-à-jour – vensteremaille. Verder: zeefdrukken met emaille en werken met industrieel emaille. 

Tini beheerst het allemaal en past het ook toe en niet alleen op sieraden. Ze maakt ook ruimtelijk werk en wandpanelen. Emaille is kunst van glas op metaal: goud, zilver, koper, staal en Tini kan het zelfs op titanium toepassen. Ook maakt ze sieraden van titanium, al dan niet geanodiseerd, dus van kleur voorzien. Met titanium werken is een extra uitdaging want het kan niet gesoldeerd worden, dus bedenkt ze andere verbindingen. Voordeel is dat het dragen van titanium sieraden geen allergische reacties geeft.